Beseda s Jiřím Padevětem

V úterý 9. dubna pokračoval ve školní knihovně G+SOŠ Rokycany cyklus besed se zajímavými a inspirativními osobnostmi. Žáci a učitelé G+SOŠ tentokrát mezi sebou přivítali Jiřího Padevěta - spisovatele, nositele ceny Magnesia Litera, ředitele nakladatelství Academia a od listopadu 2023 i člena Rady České televize.

Úvodní část setkání byla věnována letům 1938 - 1953, tedy období, na něž se Jiří Padevět dlouhodobě specializuje. Přednáška sledovala zlomové momenty dané doby - od mnichovské dohody a nacistické okupace přes osvobození roku 1945, vyhnání německého obyvatelstva až k nástupu komunismu a raným 50. letům. Tuto základní časovou osu však náš host díky své dlouhodobé a pečlivé badatelské práci dokázal oživit řadou konkrétních lidských příběhů. Žáci tak měli možnost poznat osudy hrdinů i kolaborantů, odbojářů i udavačů a prohloubit svůj vhled do komplikovaného období našich dějin.

V debatě, která následovala, se posluchači živě zajímali jak o další podrobnosti týkající se daného historického tématu, tak o otázky velmi současné, jako je válka na Ukrajině nebo výsledky slovenských voleb. Řeč přišla i na působení Jiřího Padevěta v Radě České televize a na jeho vnímání svobody slova.

Beseda s Jiřím Padevětem měla mezi posluchači velký ohlas a podpořila naše úsilí motivovat žáky k hlubšímu zájmu o moderní české dějiny, který ovšem nebude založen na útržkovitých informacích a povrchních soudech, ale na pečlivém ověřování faktů a jejich kritickém hodnocení.

Rokycany 10. 4. 2024

Další informace a kontakty: https://cs.wikipedia.org/wiki/Jiří_Padevět

Gymnázium a SOŠ Rokycany

Mládežníků 1115/II, 337 01 Rokycany